Timo Santala Helsingin ruokakulttuuristrategian vetäjäksi

Ruokakulttuuristrategian luotsaajana jatkaa marraskuussa Timo Santala, joka tunnetaan paitsi Ravintolapäivän kantavana voimana, We Love Helsingin toiminnanjohtajana ja yhteisöllisten tapahtumien toteuttajana, myös ruoka-, viini- ja matkatoimittajana ja -valokuvaajana sekä intohimoisena ruokaihmisenä.  Hänen tehtävänään on sparrata, inspiroida ja auttaa kaupungin virastoja strategian tavoitteiden saavuttamisessa sekä edistää ruokakulttuurin kehittämistä Helsingissä.

Sinut tunnetaan aktiivisena ja kantaaottavana keskustelijana. Miltä tuntuu tulla Helsingin kaupungin kaltaiseen organisaatioon töihin?

Todella mielenkiintoiselta ja inspiroivalta. Tämä on hieno mahdollisuus päästä kehittämään Helsinkiä yhdessä kaupunkilaisten, ruokatoimijoiden ja kaupungin työntekijöiden kanssa.

Mä uskon siihen, että kaupunki on meidän ja me ollaan kaupunki. Vastuu yhteisestä elinympäristöstä on meillä kaikilla. Yhdessä. Ja halu osallistua ja vaikuttaa yhteiseen kaupunkiin syntyy luottamuksesta. Tunteesta, että se on mahdollista ja toivottavaa.

On tärkeää, että kaupunki organisaationa pystyy luomaan toimintaympäristön ja asenneilmapiirin, jossa on helppoa ja motivoivaa tehdä yhdessä. Helsingissä on paljon luovuutta, potentiaalia ja intoa ja on tärkeää antaa sen kukoistaa. Ettei ainoastaan pyöritetä arkea, vaan että pystytään toimimaan mahdollistajana kaupunkilaisten unelmille.

Siksi on ollut todella kannustavaa nähdä miten kaupunki on avautunut ja ihmisten ideoille ja tekemiselle on enemmän tilaa. Myös kaupungin virkamiehet tekevät työtään entistä ennakkoluulottomammin ja rohkeammin.

Valmista ei tule koskaan, eikä täydellistä kannata myöskään tavoitella. Mutta aina voi mennä eteenpäin ja jos me kaikki tehdään osamme yhteisen kaupungin eteen, niin kaikki muuttuu varmasti paremmaksi.

Aktiivinen kansalaisyhteiskunta rakentuu avoimen keskustelun ympärille. Ja on hienoa, että kaupungilla on töissä ihmisiä, kuten esimerkiksi Tommi Laitio, Stuba Nikula ja tietenkin Pekka Sauri, joilla on paitsi näkemystä ja uskallusta, myös alttiutta avata keskustelua entisestään.

Ja mä toivon, että pystyn omalla persoonallani ja työpanoksellani olemaan mukana edistämässä Helsingin kehitystä entistä mahtavammaksi kaupungiksi. Yhdessä saadaan aina aikaan enemmän.

 

hki_paiva13_053_Lauri_Rotko_3335

Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategiaan kuuluvat esimerkiksi torien, kauppahallien ja Teurastamon alueen elävöittäminen, lähiruuan ja kaupunkiviljelyn lisääminen sekä lastenruokailun luomuohjelma. Mitkä asiat strategiassa ovat erityisesti lähellä sydäntäsi?

Kaikki. Ihan mahdotonta valita yhtä tai kahta. Koko strategia tähtää mun mielestä siihen, että Helsingistä muodostuisi parempi ja toimivampi ruokakaupunki meille kaupunkilaisille. Nämä ovat selkeitä tavoitteita, joilla on merkitystä meidän kaikkien elämään.

Kaupungilla on isona toimijana mahdollisuus toimia suunnannäyttäjänä tukemalla kestävää kehitystä ja lähiruuantuotantoa sekä siirtymistä luomuun ja reilumpaan kauppaan virastoissa, kouluissa ja päiväkodeissa. Varsinkin lasten ja nuorten tapauksessa eettisemmät ja ekologisemmat valinnat ovat äärimmäisen tärkeitä, sillä ne luovat pohjan tulevaisuuden tottumuksille ja ruokakulttuurille. Jos Helsinki näyttää positiivista mallia ruokaa arvostavana kaupunkina, ja se näkyy ja kuuluu kaikilla osa-alueilla, tulevaisuudessa nämä asiat ovat itsestäänselvyyksiä.

Kun matkustan uuteen kaupunkiin, haluan aina ensimmäiseksi paikalliseen kauppahalliin tai toreille, koska ne ovat aina täynnä elämää ja kuhinaa. Uuteen kulttuuriin pääsee parhaiten sisään ruuan kautta ja sen äärellä on helppoa ja luontevaa tutustua uusiin ihmisiin.

Täällä käyn itse säännöllisesti ostoksilla Hakaniemen kauppahallissa ja rakastan sen tunnelmaa ja laatuun perustuvaa valikoimaa. Yleensä mukaan tarttuu haukifileitä, broilerin sydämiä ja juustoja.

Helsingissäkin toreilla ja kauppahalleilla, ja nykyään myös Teurastamon alueella, on mahdollisuus olla kaupungin sosiaalisia solmukohtia – Kohtaamispaikkoja, joissa ruoka yhdistää ihmisiä. Yksi isoimmista haaveistani olisikin nähdä torit ja kauppahallit täynnä elämää ja ihmisiä.

Paljon on sen eteen jo tehty; Vanhojen pitkän linjan myyjien ja yrittäjien lisäksi toreilla on esimerkiksi päiväpaikkoja joille kuka tahansa voi tulla myymään päiväksi, Hietsusta on voinut vuokrata matalan kynnyksen pop-up -myymälätilaa ja Teurastamolla on julkinen grilli ja mahdollisuus tehdä tapahtumia. Silti toreilla, halleissa ja Teurastomolla on vielä paljon käyttämätöntä potentiaalia ja mahdollisuuksia. Minulle on todella inspiroivaa päästä mukaan edistämään niiden uutta nousua helsinkiläisen elämän keskipisteiksi.

 

Restaurant_Day_Finland_Helsinki_August_2012_Nippon_BBQ_vs_Pita_Pockets_Photo_Timo_Santala_2

Ruokakulttuurin kehittäminen pitää sisällään todella paljon, mutta jos sinun pitäisi heittää yksi konkreettinen unelma, mikä se olisi?

 

Katuruoka on luonnollisesti lähellä sydäntäni. Katuruokatarjonta on viime vuosina kehittynyt huimasti mm. Ravintolapäivän ja Streat Helsingin kaltaisten tapahtumien ja uusien yrittäjien myötä. Ruokarekkoja ja kahvilapyöriä liikkuu jo kaupungilla, ruokakojut tapahtumien yhteydessä ovat kunnianhimoisempia ja huippukokitkin ovat alkaneet panostaa katuruokaan.

Katuruuan suhteen yksi inspiroivimmista malleista maailmalla ovat Singaporen katuruokakeskukset, joissa saman katon alle on koottu kymmeniä, tai jopa satoja katuruokayrittäjiä pieniin kojuihin, joissa on perusfasiliteetit ja todella matalat vuokrat. Asiakkaalle paikat ovat unelmien ruokakeitaita, joissa on valtava valikoima ja mahdollisuus koota ateria ruokalaji kerrallaan useammasta kojusta. Yrittäjät saavat synergiahyötyjä, kun koko kaupunki tulvii keskuksiin syömään varsinkin lounasaikaan ja samalla toiminta on kätevästi valvonnan piirissä.

Tuollaisissa paikoissa kierrellessä päätyy aina haaveilemaan, että olisipa meillä Helsingissäkin jotain tällaista. Ja jos pystyn työssäni edesauttamaan sitä, että edes osasta esimerkiksi Ravintolapäivässä näkyvää ruokatarjontaa tulisi arkipäivää helsinkiläisille, on unelmieni kaupunki taas askeleen lähempänä.

 

 Teurastamo1_3795

Ruoka on yksi hyvinvointia konkreettisimmin lisäävistä asioista ja ruokakulttuurilla on valtava merkitys kaupunkilaisten arjessa ja juhlassa. Onko ruokakulttuurin edistämisellä jotain laajempaakin merkitystä Helsingille?

 

Ehdottomasti. Ruokakulttuurilla on valtava merkitys kaupungin omanarvontuntoon, maineeseen ja houkuttelevuuteen. Elävä ja mielenkiintoinen ruokakulttuuri on vetovoimatekijä, joka houkuttelee paitsi matkailijoita ja uusi asukkaita, saa myös nuoret ammattilaiset jäämään tänne. Heille hyvä ruokakaupunki on kiinnostava kaupunki.

Helsingissä on hieno tekemisen meininki ruuan ympärillä ja erittäin hyvä kehitys on jo käynnissä. Meillä on ruokakentällä paljon luovia ja kunnianhimoisia tekijöitä, jotka tekevät mahtavaa työtä ruokakulttuurin eteen. Täällä tapahtuu koko ajan ja pinnan alla kuplii ja porisee vielä paljon uutta. Jos urheilutermejä haluaa lainata, niin ilmassa on suuren ruokajuhlan tuntua.

Monta hienoa kehityspolkua on alussa ja niitä ruokkimalla Helsingistä kuoriutuu varmasti vielä upeampi ruokakaupunki. Siksi on hienoa, että ruoka on keskeisesti kirjattu kaupungin strategiaan ja että ruokakulttuurin edistämiseen panostetaan.

Jatkossa nähdään varmasti enemmän kaupunkiviljelyä, kattopuutarhoja, syötäviä puistoja, ruokapiirejä ja yhteistuotantoa. Samoin mielenkiintoisia ja laadukkaita ravintoloita, michelin-tähtiä, huippukokkeja, uusia ruokatuotteita ja rohkeita yrittäjiä. Ja ruuan merkitys tapahtumissa ja varsinaiset ruokatapahtumatkaan eivät varmasti tule vähenemään. Puhumattakaan ruuan ympärille rakentuvasta yhteisöllisyydestä, rakkaudesta ja intohimosta.

Ja erityisesti näihin asioihin kannattaa panostaa nyt, sillä Helsinki herättää tällä hetkellä kansainvälisesti valtavasti kiinnostusta ja ihailua. Meillä on hieno mahdollisuus kehittyä yhdeksi Euroopan mielenkiintoisimmista ja houkuttelevimmista ruokakaupungeista.

Nykyiselläänkin Helsinki on jo ainutlaatuinen, kiinnostava ja hyvällä tavalla vähän erikoinen ruokakaupunki, josta on helppo olla ylpeä. Olen todella iloinen, että pääsen työskentelemään Helsingin ruokakulttuurin eteen erilaisten ihmisten kanssa ja yhdessä viemään sitä eteenpäin.

 

Visit_Helsinki_ruokakuva_1