Design capitalin tuolle puolen

Helsinki oli vuoden 2012 World Design Capital, mikä tarkoitti muotoilun näkymistä katukuvassa tavallista merkittävimmissä määrin sekä monenkirjavia hankkeita muotoilun saralla. Ruokakulttuuristrategian kannalta merkittävintä oli se, että ruoka sisällytettiin hankkeeseen. Tätä voidaan pitää jonkinlaisena suomalaisena virstanpylväänä, sillä se kertoo ruoan arvostuksen noususta. Männävuosina kysyjä sai todennäköisesti kuulla liudan  pula-ajan sananlaskuja, mikäli erehtyi puhumaan jotain ruoan arvostuksesta. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja määrästä ollaan päästy laatuun. Maun arvostaminen ei ole enää synti.

Kuva Jukka Rapo

WDC:n tarkoitus kytkeytyy merkittävästi laajempiin kokonaisuuksiin kuin pelkkiin muotoilun esteettisiin ulottuvuuksiin. Kyse on ennen kaikkea ideoista, joiden avulla halutaan kauaskantoisia vaikutuksia, jotka ulottuvat juhlavuotta pidemmälle.

WDC-vuotta on arvosteltu tarkoituksenmukaisuuden puutteesta ja siitä, ettei se ole jalkautunut kaupunkilaisten arkeen muutoin kuin tyhjänpäiväisinä WDC- logoina. Toisaalta vuoden mukanaan tuoma medianäkyvyys lasketaan organisaation mukaan jopa 20 miljoonassa eurossa, mikä ylittää hankkeen 16 miljoonan euron kokonaisbudjetin. Ennen kaikkea WDC näyttää siis nostaneen Suomen profiilia ulkomailla.

Tuunattua sapuskaa

Muru Pops Down tapahtumassa ihmiset ruokailivat liki sata metriä maan alla Tytyrin kaivoksessa, joka sijaitsee Lohjalla. Poikkeuksellinen tilapäisravintola toteutettiin Koneen, Murun ja designpääkaupungin yhteishankkeena. Kahden viikon aukioloaikanaan ravintola oli tupaten täynnä ja sai osakseen paljon huomiota medioissa, myös maan rajojen ulkopuolella.

Kosolti huomiota sai osakseen myös Antto Melasniemen Hel Yesin Tukholman versio. Suomi näyttää harjoittaneen kulttuurivientiä viime aikoina Ruotsin suuntaan enemmän kuin vuosiin. Vientiä harjoitetaan ensi vuonna myös rapakon taakse luovien alojen osaajat yhteen kokoavan New Cut! -hankkeen tiimoilta. Hanke yhdistää suomalaiset ruokakulttuurin, muodin, muotoilun, elokuvan ja musiikin tekijät nostamaan suomalaista luovaa teollisuutta esiin New Yorkissa vuonna 2013.

Ravintola Savoyssa käytettiin vuoden ajan juhla-astiastoa, joka oli suunniteltu Designing Eating –projektissa keramiikkamuotoilija Karin Widnäsin kanssa yhteistyössä. Savoy on kunnostautunut vuosien saatossa myös pitämällä katollaan mehiläisfarmia ja kasvimaata, joten perinteikkään ravintolan voi sanoa olevan hienosti kärryillä nykyisissä kulttuurin muutoksissa.

Eräs muotoilun ja ruoan konkreettisesti yhdistänyt hanke oli Snack & Pack, joka kehitti katuruokailuun ekologisia pakkauksia. Ne pääsivät testiin Sami Tallbergin loihtiman menun kanssa Designpääkaupungin Koepala-keittiön katukojussa.

Ruoan vinkkelistä yksi WDC-vuodelle ajoittunut merkittävä tapahtuma on Kellohallin avautuminen Teurastamon tiloissa syyskuussa. Kellohallin toiminnassa ruoka ja muotoilu paiskaavat kättä, mikä on näkynyt myös koko syksyn kestäneessä tapahtumakokonaisuudessa, joka on tuonut yhteen muotoilijat ja ruoka-alan ammattilaiset suunnittelemaan uutta aluetta.

Syksyllä Kellohallissa järjestettiin muun muassa Ny Nordisk matin johdolla Food & Creative Industries workshop, jossa käsiteltiin ruoan asemaa maabrändissä, taiteessa ja muotoilussa.

Uusia ulottuvuuksia

Muotoilu ja ruoan tuotanto ovat näkyneet myös Helsingin Yliopiston Viides ulottuvuus –projektissa, jossa tutkitaan ruoan kasvattamista kerrostalojen viherkatoilla osana urbaania tilankäyttöä. Katoilla kasvava ruoka nähdään yhtenä ratkaisuna vähentää kaupungistumisen aiheuttamia ympäristöhaittoja ja hillitä kohtuullisen villinä laukkaavaa ilmastonmuutosta.

Ruoka näytteli merkittävää osaa myös design-vuotta varten rakennetussa Paviljongissa, jossa Mat & Con ravintola toimi. Toiminnassa painotettiin kausiruokaa ja vastuullisuutta, ja ohjelmaa toteutettiin yhteistyössä Demos Helsingin kanssa. Paviljongissa järjestettiin myös yleisötilaisuuksia, joissa keskusteltiin ruoasta ja osallistuttiin työpajoihin, kuten monissa muissakin yleisölle avoimissa tilaisuuksissa, jotka käsittelivät WDC:n aikana ruokaa.

Designvuoden ruokapainotus on näkynyt myös matkailupuolella. Kaupunki on kouluttanut muun muassa 60 matkaopasta ja 200 Helsinki-opasta, jotka ovat saaneet erikoiskatsauksen muotoiluun, mutta myös suomalaiseen ruokaan ja näiden tiimoilta käynnissä oleviin hankkeisiin.

WDC-vuoden satsausten annin konkretisoituminen ottanee vuosia, mutta raportin työryhmä pitää todennäköisenä, että sen aikana toteutetut tapahtumat, keskustelunavaukset ja eri alojen osaajia yhdistelevien verkostojen synty kantavat hedelmää pitkään ja ovat jo vauhdittaneet Helsingissä nähtävissä olevaa kehitystä, jossa yhdistyvät ruoan merkityksen nousu ja Helsingin pyrkimys nousta kansainvälisesti noteeratuksi ruokakaupungiksi, joka vetää matkailijoita puoleensa ravintoloillaan ja hyväksi tunnustetulla ruokakulttuurillaan. Vapise lenkkimakkara, Helsingissä tullaan syömään hyvin jatkossakin.